Q – C01 – introducing Aquino

Huisdenker Thomas van Aquino werd geboren rond 1225 en is 49 jaar later overleden (Voor de langzame rekenaars is dat 1274). Hij was de zevende zoon uit een familie van hoge adel. Hij was een Europeaan: zijn vader was Italiaan, zijn moeder Frans (kwam uit Normandië) en z’n neef, Frederik de tweede, was keizer van het Heilige Romeinse Rijk (dat was ongeveer het huidige Duitsland, Nederland, België, Noord-Italië, Zwitserland en Oostenrijk).

Thomas zelf, alhoewel opgegroeid in de high society, was wars van de adel. Hij had geen charisma en kwam als kind wat onnozel over. Z’n bijnaam was ‘De Domme Os’. Een beetje type Sam uit Game of Thrones dus. Aquino was een held. Maar ook wel een anti-held. Zo’n eentje die gewoon niet cool is maar eigenlijk wel legendarisch. G.K. Chesterton beschrijft Thomas in zijn biografie als volgt:

St. Thomas was a huge heavy bull of a man, fat and slow and quiet; very mild and magnanimous but not very sociable; shy, even apart from the humility of holiness…He was so stolid that the scholars, in the schools which he attended regularly, thought he was a dunce. Indeed, he was the sort of schoolboy, not unknown, who would much rather be thought a dunce than have his own dreams invaded, by more active or animated dunces.

Hij kreeg zijn opleiding in het klooster bij de Benedictijnen. Aan het eind van z’n middelbare schooltijd wilde hij echter intreden in een andere kloosterorde, de Dominicanen, dan zijn ouders in gedachten hadden (Benedictijnen).

Even wat achtergrondinformatie. De Benedictijnen leefden in die tijd (nu niet meer) een best wel luxe leven en hadden enorme macht – aardsbisschoppen keurden op dat moment nieuwe leiders van landen. De Dominicanen stonden samen met de Franciscanen bekend als de ‘bedelende broeders’. Ze waren een stelletje rondreizende schooiers waar zowel paus als keizer niet echt wist wat ze er mee aan moesten. Een volksbeweging starten was ook toen niet populair, net als Wilders dat ook nu niet is.

Z’n familie wilden dat niet. Z’n broers kidnapten hem en sloten ‘m een jaar op in een toren in hun kasteel om hem van gedachten te laten veranderen. Dat gebeurde niet. Later stuurden ze een prostituee zijn kant op: een enorme belediging van zijn eer als gentleman. Als die zwanger zou worden, dan zou hij moeten trouwen en was het exit kloosterplannen. Het is één van de twee momenten in z’n leven dat hij ontzettend boos is geworden en haar met vlammende fakkel de deur uit heeft gejaagd, om weer terug te keren naar z Z’n ouders boden toen nog aan om een positie van aardsbisschop te ‘kopen’. Ook dat ging niet door. Hij koos een leven van armoede, niet van macht.

Vervolgens heeft hij een leven lang gestudeerd en onderwezen: met name in Frankrijk en Italië. Hij zakte voor z’n eerste afstudeergesprek, maar hielp wél zijn professor met zijn doctoraat en ging naar Rome om de Dominicanen te verdedigen. Chesterton vervolgt:

It was the outstanding fact about Thomas that he loved books and lived on books; that he lived the very life of the clerk or scholar in The Canterbury Tales, who would rather have a hundred books of Aristotle and his philosophy than any wealth the world could give him. When asked for what he thanked God most, he answered simply, “I have understood every page I ever read.”

Hij werd de grootste filosoof van de Middeleeuwen. Hij scheen ook te kunnen zweven tijdens z’n meditaties. En op z’n sterfbed vroeg hij of ze Hooglied aan ‘m voor konden lezen.

(oh en voor de liefhebber: Mop over kloosterorden. Andere bronnen: #1, #2, #3)

Dit stukje is een bewerking van de openingsspeech van de avond op 26-10-2016 voor kringhuis Aquino.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s