Gemeten

“Sanity is not statistical.”
-George Orwell, 1984

Hij pakte het diertje zo in zijn hand. De tondeuse ging over het voorhoofd heen, zonder dat de albino ook maar een moment tegenstribbelde. Even later werd mijn verdoofde kameraad netjes in het frame gehangen. De hoofdhuid werd verwijderd, de schedel op de juiste plek een stukje verdund, door met een boortje er netjes overheen te schrapen. Mijn wetenschapper voor de dag legde uit: als ik ‘m helemaal openmaak dan gaan die hersenen zo op en neer door de hartslag en de ademhaling. Daar krijg je geen mooie plaatjes van. De camera stond al op de juiste plek.

Een klassiek fenomeen uit de kwantummechanica is het onzekerheidsprincipe van Heisenberg. Door de snelheid van een deeltje te bepalen kan men weinig meer zeggen over de positie. Andersom geldt hetzelfde als de positie wordt bepaald. Door te meten veranderen we de wereld om ons heen. We kijken nooit van buiten naar binnen. We zijn zelf een onderdeel van de wetenschap die we bedrijven.

De ramen zaten dicht. Omgedraaid dag-nacht ritme. Het tl-licht was ruim voldoende om bij te werken. Het was zijn laatste project. Na acht jaar kleurtjes geven en meten met naalden aan rattenhersenen zat z’n tijd erop. Hij was gepromoveerd, had twee postdocs gedaan. Nu ging hij richting de kliniek, z’n haar al onder een hygiënische muts. De competitie bleek te zwaar. Er was te weinig geld dat over te veel wetenschappers moest worden verdeeld. Functies die zich meer op innovaties richtten, werden wegbezuinigd. Uiteindelijk wordt iedereen afgerekend op de impact factors van hun publicaties, het geld dat wordt binnengeharkt. Geen toplab op je CV, geen toekomst.

Hij zat te rommelen met de stimulatortje van de snorhaar, voordat hij eindelijk goed signaal kreeg.  Het was toch een beetje voodoo zei hij erbij. Meten is weten, objectiviteit de rode draad. De wetenschap creëerde haar eigen Frankenstein.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s