St. Paul’s

“A strong, vague persuasion that it was better to go forward than backward, and that I could go forward— that a way, however narrow and difficult, would in time open— predominated over other feelings: its influence hushed them so far, that at last I became sufficiently tranquil to be able to say my prayers and seek my couch. I had just extinguished my candle and lain down, when a deep, low, mighty tone swung through the night. At first I knew it not; but it was uttered twelve times, and at the twelfth colossal hum and trembling knell, I said: “I lie in the shadow of St. Paul’s.”
― Charlotte Brontë, Villette

Ik loop de Londense metro uit. De vrijheid van het weekend is voor mij als vreemdeling net zo bevrijdend als voor de Londenaren zelf. City boys and girls doen een glaasje in het dichtstbijzijnde café en de uitgelatenheid komt je tegemoet. De stad leeft. Je kan de pols nemen en voelen hoe het bloed stroomt door de aderen van de stad.

Ondertussen doemt een gebouw op dat hoger lijkt dan de toch minstens zes etages hoge gebouwen in de omgeving.  St. Paul´s was de laatste bezienswaardigheid voor vandaag. De zomeravondzon doet de grandeur nog wat beter uitkomen en de churchyard glimt als enkele feestelingen ook hier tussen de eekhoorns en boekenlezers terechtkomen.

Aan de rand van de tuin staat een standbeeld van John Wesley. “Priest, Poet and Teacher of the Faith,” laat het onderschrift weten. Het beeld wordt grotendeels genegeerd, zeker nu het weekend voor de deur staat. De context van de grandeur verandert met de tijd.

Twee stelletjes zitten te zoenen in de tuin daar naast de kerk. Ze nemen het van de ruimte. Eén van de twee blijken twee jonge vrouwen te zijn. Een echtpaar loopt voorbij, vrouw doek om het hoofd, lijkt op een ernstige ziekte en ze kijken wat moeilijk naar het zoenende stelletje. De lesbiennes negeren de omstanders en gaan vrolijk verder met elkaar. Ze lijken de overblijfselen van het verleden te trotseren, maar het was amper rebellie was die hen dreef; slechts de vrijheid van het weekend om hen heen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s